„Участието ми в проекта „Талантът обича всяко дете“, е уникална възможност за мен, стъпка, която ми помага  да се развивам  и да вървя към това, което искам да бъда. Всичко, което правим във „Фондацията“ ни дава възможност да творим заедно в екип. Всеки дава своето предложение за съответна идея, участва и го реализира със съдействието на преподавателите, които се превърнаха за мен в приятели, с които свободно мога да обсъждам, разсъждавам и обогатявам идеите си. Всъщност Вие сте нашето огледало. Благодаря на целия екип. Благодаря, че ми дадохте възможност да вляза във вашето семейство и да развивам таланта си. Вие ми позволихте да мечтая и да видя по-ясно бъдещето си. Признателна съм.“
 
Това са думите на 12 годишната Йоанна, един от участниците в проекта „Талантът обича всяко дете“ на фондация Фондацията. През изминалата година, благодарение на финансовата подкрепа на Шнайдер Електрик България, 26 деца получиха възможност да развият потенциалите си чрез обучение в сценично, изобразително изкуство и езици. На 30 май, в зала 11 на НДК, децата ще представят резултата от обучението си под формата на театрална постановка „Приказка за Новата Земя“. Пиесата е авторска, разработена през учебната година от децата и техните преподаватели.
 
Какво отличава проекта? Най-вече методите на обучение. Основните цели на обучението по програмата „Талантът обича всяко дете“ са изграждане на способности за групово творчество и интегриране на качества като: воля за добро, мотивация, отдаденост, смелост, целеустременост, активност, уважение, адаптивност, сътрудничество, креативност, любопитство, увереност, отговорност. Основният метод на работа е чрез разработване на общ проект, който се реализира в театрална постановка. През изминалата година, обучението по проекта „Талантът обича всяко дете“, беше посветено на Слънчевата система. Децата бяха провокирани не просто да изучат Слънчевата система, а да създадат цял свой неповторим свят. Планетите придобиха качества, цвят, свои собствени герои, всяка започна да държи по едно парченце от Космическата мъдрост. Всеки герой, който се присъединяваше към пиесата, носеше по една част от големия пъзел, докато накрая историята постигна цялостност. Децата преминаха през есета, рисунки, ново знание за цветовете, работа с изразяване на абстрактни понятия чрез движение и свързване на аромати и качества. Появяваха се нови, непознати светове, а с тях дойдоха Мая и Андреа, Синият Пук, Мистър Виолет, Ледената кралица и Пъстроцветното ято. 
 
„Избрахме да подкрепим „Талантът обича всяко дете“, защото децата заслужават равен достъп до образование и видяхме в този проект реален потенциал за положителна промяна. Поставянето на пиесата е много амбициозно начинание, с което „Фондацията” надмина очакванията ни.“, коментира Радослав Кошков, Директор направление Партньорски бизнес на Шнайдер Електрик България.
 
„През тази година, реализирахме проекта, като децата се обучаваха в различни направления, според интересите си – сценични изкуства, изобразително изкуство и английски език. Опитът ни от изминалата година показва, че синтезът в обучението се реализира най-лесно чрез театралното изкуство. Чрез театъра, децата откликват най-пълноценно на творческа работа в група, той естествено развива осъзнато отношение към тялото, движението и мястото ни в пространството, сетивата. Повишават уменията си за представяне, импровизация, говор, въображение и писане на авторски текстове. Учат се да  изразяват идеите си чрез движение и средствата на изобразителното изкуство. Развиват способности за изграждане и реализиране на общ проект и още много други. Именно този синтез е основната цел в обучението, която си поставя Фондацията. Поради това, през следващата учебна година, Фондацията ще съсредоточи своите усилия върху осигуряване на стипендии и реализиране на новите методи на обучение чрез театралното изкуство“, сподели Ваня Ирибаджакова, създател и управител на Фондацията.
 
Шнайдер Електрик България подкрепи и 8 от децата по проекта „Талантът обича всяко дете“, които да продължат своето обучение и през лятната ваканция, като на 8 август с тяхно съдействие, в гр. Добринище ще се реализира „Талантът обича всяко дете“. Той ще покаже пред по-широк кръг деца още един от използваните в проекта методи – „Деца обучават деца“.  Участието във фестивала е безплатно – достатъчно е само предварително записване на сайта на Фондацията, тъй като местата са ограничени. В рамките на един ден, всички желаещи деца могат да преминат през най-вълнуващото приключение – обучение в импровизационния театър и изобразителното изкуство – най-важното преподаватели ще бъдат също деца – тези, които цяла година в обучението си се подготвят и за този момент. Към участниците във фестивала ще се присъединят и служители на Шнайдер Електрик България заедно с техните деца.