Специалисти от университета "Дюк" са установили, че при хора, които успешно са се преборили със зависимостта от цигарите, има по-добра свързаност между определени мозъчни региони.

Изследователите са анализирали скенерни изображения на 85 души, получени един месец, преди те да откажат цигарите. Прогресът им бил наблюдаван в продължение на десет седмици. Близо половината от участниците се върнали към порока.

Анализирайки по-обстойно скенерните изображения на пушачите, които успешно се справили с отказването от цигарите, изследователите открили нещо общо помежду им преди да се преборят с порока. Оказало се, че при тях се наблюдава по-добър синхрон между инсуларната кора, контролираща поривите и непреодолимите желания, и соматосензорната кора - мозъчен регион с важна роля за чувството за допир и двигателния контрол.

"Казано с прости думи - инсуларната кора изпраща сигнали до други части на мозъка, които взимат решението да посегнем към цигарата или да не го правим", обясняват изследователите.

Пушачи с нарушения в инсуларната кора спонтанно губят интерес към цигарите.