Шведският певец Манс Зелмерльов спечели Евровизия с песента "Heroes" още преди края на преброяването на гласовете. Той получи 365 точки. Победителят изпълни песента си на фона на черен екран с анимирани човечета. "Heroes" е вдъхновена от момче, което му е помогнало да преодолее липсата на приятели в детството. 28-годишният певец вече е любимец на шведите, които не се уморяват от неговия ентусиазъм и скромност. Снимки >>



Руската изпълнителка Полина Гагарина, с излъчване на холивудска красавица и англоезичната песен "A million voices", също заинтригува силно зрители и жури, но остана на второ място с 305 точки. Няколко западни водещи, сред които и германката Барбара Шьонебергер, споделиха откровената си изненада, че страната им дава 12 точки на Русия, недолюбвана след настъпването на кризата в Украйна.



На трето място остана триото Ил воло от Италия. Младите тенори се представиха с песента "Grande amore" (292 точки).



Шведските медии подчертават, че всички страни са дали точки за Зелмерльов. За сравнение, руската изпълнителка Полина Гагарина не получи нито една точка от Литва и Сан Марино. През 2012 г. отново спечели шведски изпълнител.

Финалът бе открит вчера с изпълнение на Виенския филхармоничен оркестър.  10 000 души присъстваха на финала на конкурса в австрийската столица.

За пръв път в надпреварата се включи Австралия, където предаването е хит от години. Страната бе гост за 60-годишнината на Евровизия и се класира на 5-о място. При спечелване на конкурса, тя щеше да участва и през 2016 година.

Класните песни на Австрия и Германия бяха класирани последни с 0 точки.