При постановката отиде и наградата за Поддържаща женска роля - за Донка Аврамова-Бочева, Николина Янчева, Филипа Балдева, Лиляна Шомова, Яна Кузова и Жана Рашева.

"Спектакълът е посветен на майка ми - актрисата Елизабет Карагеоргиева, която близо 20 години игра в Театър "Възраждане"
, каза Диана Добрева на церемонията по случай 24 май в Театър "Българска армия". Тя прочете текст от Лорка , в който испанският поет и драматург предупреждава за опасността театъра да се превърне в търговия. За да не се случи това, във всеки салон и всяка гримьорна трябва да има надпис "изкуство". "Театърът е възвишено изкуство и трябва да се внимава сцената да не се превърне в сборище на мошеници", пише Лорка.

Снимки от церемонията >>

Обичаният актьор и педагог проф. Стефан Данаилов получи "Аскеер-2015" за цялостен принос към театралното изкуство. Цялата трупа излезе на сцената, за да го поздрави, а всички в залата дълго го аплодираха на крака. "За втори път получавам милото войниче - и все в трудни моменти. През 1991 г. бях в ужасна криза, и сега ми е трудно, но вярвам, че Аскеерът ще ми помогне", каза Стефан Данаилов.

Той припомни, че преди 40 години е бил поканен за щатен актьор в ТБА. Играл Венецианеца във "Време разделно" по Антон Дончев. Вече с опита си на изявен киноартист, излязъл на авансцената и започнал литературния си монолог - "в крупен план". Почти не си чувал гласа и мислел, че се е провалил. А на второто представление бил убеден, че напълно се е сринал, защото според него зрителите на първите два реда спели дълбоко - всички били със затворени очи. После разбрал, че театърът има договор със Съюза на слепите - да посещават премиери.

"Много работи ставаха в театъра, главно хубави. Тук сме се смели, плакали сме, целували сме се - е, на сцената, де, обиждали сме се... Беше най-добрият театър в България. Зрителите доста ни бяха поразглезили. Винаги безкрайно съм обичал публиката и затова съм получавал много обич", каза Стефан Данаилов. "Вярвам, че българският театър винаги ще го има - напук на всичко, което ни се случва", добави той.

Със стихотворенито "Хвърчащите хора" от Валери Петров и видеоклип беше почетена паметта на именития поет и драматург и на други отишли си през годината театрали - Кольо Карамфилов, Невена Кавалджиева, Румен Цонев, Даниела Олег Ляхова.

Теди Москов получи "Аскеер" за Режисура за "Каквато ти ме искаш" от Пирандело в Народния театър "Иван Вазов". Представлението заслужи и наградите за Сценография - на Чавдар Гюзелев - художник, и Иван Москов - видео, връчена от автора на статуетката "Аскеер" проф. Георги Чапкънов, и за Костюми - на Свила Величкова, която благодари на Теди Москов, че от време на време я измъква от кукления театър.
"Очаквате смешки от мен, но няма да се случи - днес се навършват шест месеца от смъртта на баща ми. На него ще му кажа: "Тате, реализирах теб чрез себе си." А на мен ми омръзна - ще си довърша ангажиментите до края на годината и няма да се виждаме повече",
каза Теди Москов.

"Радвам се, че наградата е за първата ми работа с баща ми", каза Иван Москов и цитира своя любима мисъл от Лао Дзъ: "От глината правим делва, но полезното е празното в нея."

Илка Зафирова взе статуетката за Водеща женска роля за "Г-жа Клайн".

Герасим Георгиев - Геро
беше отличен за Водеща мъжка роля за "Семеен албум", а пиесата взе наградата за Съвременна българска драматургия.
"Жестока грешка е станала тук", пошегува се при получаването на наградата Геро.

С превъплъщението си в ексцентрична стара дама Стефан Мавродиев спечели наградата за Поддържаща мъжка роля - за "Кривите огледала" от Дейвид Линдзи-Абер на Ивайло Христов в Младежкия театър.

Изгряваща звезда
на 2015 г е Радина Думанян - за ролята на Матилда в "Чиста къща" от Сара Рул на Иван Урумов в Пловдивския театър.

Наградата за Театрална музика взе Христо Намлиев за "Антигона" от Жан Ануи на Иван Добчев, копродукция на Театър "София" и фондацията "Аполония", и за "Момо" по едноименния роман на Михаел Енде на Веселка Кунчева, съавтор и на драматизацията с Ина Божидарова, в Младежкия театър.