Филмът е за бивш военен, жена и момиче, които бягат от раздираната от гражданска война Шри Ланка към Франция с паспортите на починало семейство. Тримата се настаняват край Париж и скоро откриват, че и там има насилие.

Голямата награда на 68-мия кинофестивал в Кан бе за драмата за Холокоста "Синът на Саул" - дебютната творба на младия унгарски кинорежисьор Ласло Немеш. Лентата описва историята на Саул Ауслендер - евреин, който е депортиран в концентрационния лагер в Аушвиц и попада сред зондеркомандоси - затворници, които работят в газовите камери. Един ден Саул открива младо момче, което за кратко оцелява в газова камера. Саул вярва, че в това момче е разпознал сина си, потресен е и ще направи всичко, което е по силите му, за да го погребе.

Манекенките на червения килим в Кан >>
Личните снимки на звездите >>
Роклите от червения килим >>

Наградата на журито пък отиде при гръцкия режисьор Йоргос Лантимос за филма "Омарът". Действието на филма се развива в близкото бъдеще, в общество, в което всеки самотен човек бива задържан и изпратен в специално учреждение. Там той трябва за 45 денонощия да намери половинката си, като след изтичането на този срок нарушителите се превръщат в животни. Главният герой е беглец, който не иска да се подчини на установения ред, и се присъединява към нелегална група "Самотниците". Главната роля се изпълнява от ирландския актьор Колин Фарел.

Приза за Най-добра актриса си разделиха французойката Еманюел Берко и американката Руни Мара.

За Най-добър актьор журито определи французина Венсан Линдон във филма "Пазарен механизъм" на режисьора Стефан Бризе.