"Помни, че е известен актьор, но бърка филмите, в които се е снимал. Така например, бърка "Доктор Живаго" с "Лорънс Арабски". Учудва се също и че хората го разпознават на улицата", разказва Тарек Шариф.

"Първите симптоми на заболяването се появиха пред 3 години. Именно болестта на Алцхаймер бе причината, поради която баща ми взе да отказва роли и в крайна сметка приключи актьорската си кариера. Татко не помни и че през януари почина съпругата му, като продължава да говори за нея все едно е жива."

Омар Шариф се прославя с ролята си в "Лорънс Арабски", която му донася номинация за Оскар през 1962 г. Други запомнящи се негови филмови роли са в "Доктор Живаго" и "Златото на Маккена". Във филма "Забравих да ви кажа" (2009) Шариф играе човек, страдащ от Алцхаймер.

Роденият в Александрия египетски актьор се снима в над 100 филма, като кариерата му в киното продължава 55 години. До неотдавна Омар Шариф бе и известен бриджьор. Преди да се разболее от Алцхаймер, той най-редовно участваше в турнири по бридж.