Австралийският актьор Деймън Гамо решил да направи експеримент с такава "диета", за да покаже дали наистина това са "здравословни храни", както се твърди. Накрая той обяснява, че освен излишните килограми, получил "омазняване" на черния дроб, както и граничеща с диабет висока кръвна захар, пише БТА. Най-голямата изненада дошла от промяната в настроението му - станал раздразнителен, освен това по-трудно започнал да помни.

Гамо e заснел експеримента си в документален филм "That sugar film" и е написал книга.

Вижте Гамо "преди" и "след" >>

Пораженията със "здравословната" храна Гамо обяснява с факта, че нискомаслените продукти са с добавки и повече захар. Така той консумирал по 30-40 чаени лъжички захар на ден, без да приема нищо, възприемано като сладко - безалкохолни напитки, сладолед, бисквити, бонбони, шоколад.

"Цялата захар беше от храни, възприемани като здравословни, каквито родителите често дават на децата си - нискомаслено кисело мляко, блокчета мюсли, зърнени храни и спортни напитки", казва актьорът.

Добрата новина е, че след прекратяването на "здравословния" режим, Деймън Гамо е възвърнал добрата си форма. Актьорът призова производителите за по-честни етикети на храните, а и самите купувачи да се информират по-добре.