Джулай морнинг откри селото преди десетилетия и то днес не може без празника. Още в полунощ рок групите Bloodrush, Pearls&stones, Pleasure, Sound wave, а призори и Б.Т.Р. ще огласят местността "Огънчето". Първите лъчи на огненото кълбо трябва да огреят брега точно в 5.29 часа, направили са справка от община Каварна.

"В Камен бряг чистим, косим тревата, стягаме сцената за голямото събитие. Осигурили сме охрана, слагаме и ограждения, за да не станат бели на стръмния бряг", разказа за БТА кметският наместник на селото Георги Кръстев.

"Джон Лоутън е големият магнит на този празник", коментира кметът на община Каварна Цонко Цонев.

Той ще запее хитовото парче "July morning" за осми път на стръмните скали край Камен бряг. Легендата се ражда заедно с третия албум - "Погледни себе си", на английската рок банда Юрая Хийп през 1971 година. Оттогава песента е класика и звучи дори като сватбен марш.

На 1 юли се е случвало облаци и дъжд да затулят слънцето над Камен бряг, но дори утринта да е мрачна, Джон Лоутън призовава: "Слънцето го няма! Но си го представете!".

Празникът винаги става и е невероятно стълпотворение. Вече трето поколение следовници на Джулай морнинг опъват палатки на култовото място. Идват тийнейджъри, млади семейства с 5-6-годишни деца, стари хипари също не забравят датата, разказва каварненският кмет, но не може да се сети кога е била първата "официална" среща със Слънцето.