Моделите, чиито мерки се доближават до тези на обикновените жени, повишават продажбите на дрехи и аксесоари. Вероятно по тази причина много марки смело избраха линия "plus size" и реклами с по-пълни жени. Някои от тях станаха много успешни.

Вижте снимки >>

29-годишната американка Тес Манстър стана първата красавица с XXL размер, с която голяма модна агенция подписа договор. Както отбеляза ръководителката на британската MiLK Model Management Анна Шилинглоу младата американка е образец за много жени. Тес стана звезда в социалните мрежи преди години, когато се присъедини към интернет кампания, чиято цел бе жените да придобият положително възприемане за своето тяло.

Миналата година американското списание "Спортс илюстрейтид" показа на корицата си снимка на закръглени модели по бански. Снимката бе реплика на друга корица с манекенките Нина Агдал, Лили Олдридж и Чейси Тийгън.

Новата корица с „пищните” модели бе част от фотосесия на марката Swimsuits for All. Целта й бе да изтъкне, че жените с всички размери дрехи могат да бъдат секси и уверени на плажа.

„Любимата ни извивка е усмивката ви”, бе мотото на кампанията.

Кандис Хафин пък украси корицата на "Вог" и много други списания. Тя бе и първият plus-sizе модел, който се е появявал в култовия календар на "Пирели".

"Наясно съм с факта, че съм по-различна. Дори когато се качвах по стълбите за снимки, знаех, че на мен ще ми станат само няколко модела дрехи, а на останалите всичко ще им стои перфектно. Но не позволявам никой да засегне моята увереност и да ме накара да се чувствам неудобно. Жените с извивки се завръщат. Аз съм като тях, само имам някой килограм повече", заяви Хафин.

"Не" на кльощавите модели

По-рано тази година френските депутати гласуваха да се криминализира използването на прекалено слаби модели в модната индустрия. Подобни мерки вече бяха приети в някои други страни, като Испания, Италия и Израел.
Публикувана в британското издание на сп. "Ел" реклама на модна къща "Ив Сен Лоран" бе забранена от регулаторния орган в рекламата, защото манекенката бе болезнено слаба.