„Ще обясним за замразяването на яйцеклетки, защото благодарение на него могат да станат майки в желан момент. Ще посочим колко важно е да се роди до 35-ата година, тъй като след нея се увеличава рискът от заболявания на плода като синдрома на Даун. Ще съобщим всичко, свързано с възрастта и стареенето на яйцеклетките”, разказа пред „Труд” д-р Георги Стаменов, специалист по репродуктивно здраве от болницата.

Социалният проект на лечебното заведение и тъканната банка „Биорегенерация” - „Майка навреме”, който започна на 2 юни, цели да информира българките за границите на репродуктивните им възможности.

”Всяка жена трябва да знае за шанса да замрази свои яйцеклетки. Дори тези, които вече са родили веднъж. Понякога след 5-6 години те искат да създадат още едно дете, но се оказва, че това няма как да стане и че са изправени пред избора за донорски яйцеклетки, защото вече нямат свои”, каза още д-р Стаменов.

Училищата „Майка навреме” ще се провеждат регулярно през юли, след което ще продължат през септември до края на годината. Входът е свободен. Предвижда се у нас да пристигнат и чуждестранни лектори, които да споделят световни практики.

Цената на високотехнологичната услуга е 3800 лв. Толкова се плащат за медикаментите за стимулация и за замразяването на яйцеклетките за една година, а за петгодишно съхранение - 4600 лв. Според Стаменов добро решение е, ако в благородното дело с частично съфинансиране решат да се включат и работодателите.

„Така те ще покажат грижа към хората, които работят в тяхната компания или отдел”, коментираха организаторите на кампанията.