Пене ал'арабиата, спагети карбонара или лазаня - едва ли има друга храна, която до такава степен да се идентифицира с Италия както пастата. Любовта на италианците към пастата е дълбоко вкоренена в културата и идентичността им.

Кулинарните им навици обаче се променят и яденето на паста значително намалява, съобщават от БТА. Според проучване от 2004 година консумацията на паста е била 28 килограма на глава от населението, а през 2013 година - 25,3 килограма, което е спад с 10%.

Апетитът на италианците към паста обаче не е единственото нещо, което се променя, отбелязват учени.

"През последните 50 години има значителни промени в консумацията на паста тук, било то заради типични продукти или тенденцията на бързото хранене", отбелязва Габриели Рикарди, професор по диетология в Неаполския университет.

"Консумацията на паста, хляб и ориз намалява постепенно," посочи Рикарди.

Ако някога класическият римски ресторант е предлагал предимно традиционни ястия като паста или пица в менюто си, днес има все по-голям избор.
Същевременно много ресторанти започнаха да предлагат вегетариански и вегански ястия, както и екологично произведена храна. Ястия като кус кус и киноа стават все по-популярни.

Освен това има все повече чуждестранни места за хапване. Китайски закусвални, суши барове, ресторанти за бързо хранене предоставят на туристите и местните жители алтернатива на тежката паста.

Промените стават заради няколко фактора едновременно, отбелязва Рикарди.

Най-вече демографския фактор - населението все повече застарява в страната ни, като има все по-малко семейства и повече необвързани хора. Освен това има и наплив от имигранти, които носят със себе си техните хранителни навици, традиции и нужди, допълва той.

Мнозина млади пък са на мнение, че от пастата се пълнее и намаляват консумацията на тази храна.