Данни на Американските центрове за контрол и превенция на болестите сочат, че хранителните алергии сред децата в САЩ са се увеличили с 18 % между 1997 г. и 2007 г.

Много родители се стараят да държат децата си далеч от храни, които могат да предизвикват алергия - фъстъци, соя, краве мляко, скариди, раци, миди, пшеница. Бременни и кърмачки избягват да консумират редица храни, за да предотвратят алергии у децата си.

Резултатите от ново изследване на учени от университета на Манитоба навеждат на мисълта, че този подход е неправилен и децата трябва да консумират храни, към които има потенциален риск да станат алергични.

"Констатирахме, че избягването на подобни храни не предотвратява хранителните алергии. Ако родителите се опасяват, че децата им могат да станат алергични към някои храни, ще е добре да ги включат в менюто им. След като децата започнат да ги консумират още на 6-8-месечна възраст, е препоръчително в по-напреднала възраст да продължат да го правят от време на време. Така ще се поддържа поносимостта на децата към въпросните храни"
- заявиха д-р Елиса Ейбрамс и д-р Алън Бекър от университета.

Участвалите в изследването деца били разделени на две групи. В едната група се консумирал фъстъчен снакс 3 пъти седмично до 5-годишна възраст, а в другата - не. Докато станали на 5 годинки, 17 на сто от децата, които не консумирали фъстъчен снакс, получили алергия към фъстъците. Само 3 на сто от децата, които похапвали фъстъчен снакс, станали алергични към фъстъците.

Резултатите от изследването са публикувани в Canadian Medical Association Journal