Това вече е направено, след като на неотдавнашна конференция на Американската академия по педиатрия във Вашингтон бяха представени резултатите от ново изследване, съобщи сп. "Сианс е авнир". То разкрива положителния ефект от сеанс с терапия, асистирана от куче.

За целите на изследването 68 деца на възраст между 3 и 17 години, засегнати от новодиагностициран рак и настанени в 5 различни болници, били разделени на две групи. Част от децата били подложени на терапия, асистирана от куче, а останалите попаднали в контролната група. Така учените имали възможност да съберат нужните данни, за да потвърдят благотворния ефект от кучетата върху пациентите.

По време на сеансите децата, подложили се на терапията, били подканени да "разговарят" с кучето, да разрешат козината му, да гледат негови снимки и да го накарат да изпълни прости команди. Децата освен това получили информация за вида.

Учените измерили кръвното им налягане, сърдечния им ритъм и изследвали нивото им на тревожност преди и след срещата с кучето. Същото било направено и с децата в контролната група.

Оказало се, че подложилите се на терапията деца са с по-стабилно кръвно налягане, с по-малко вариации в сърдечния ритъм и са по-малко тревожни в сравнение с онези в контролната група. Освен това родителите на подложилите на терапията деца били по-спокойни в сравнение с тези на децата в контролната група.

"Изследването е важен етап към опознаване на благотворния ефект от контактите между хора и животни", заяви експертката д-р Ейми Маккълъф.
ИЗБРАНО