Това показва проучване, направено във Филаделфия, САЩ, в което са участвали 350 родители, пише БГНЕС. 70 на сто от тях заявяват, че не контролират използването на електрони джаджи от децата им.

65 на сто признават, че дават мобилните си апарати на децата, "за да бъдат мирни". 25% от родителите пък им разрешават да си легнат с телефона. Проучвания вече доказаха обаче, че това нарушава съня.

Според резултатите от проучването 90 на сто от малчуганите до 4 години поне веднъж са използвали мобилен телефон, а 75 на сто от тях дори имат собствен таблет или смартфон, а понякога и двете.

Психолозите уточняват, че резултатите са изненадващи и все още не знаят какви последствия ще има технологията върху останалата част от живота на децата. Американската академия на педиатрите съветва родителите да ограничат ежедневното използване на електронните устройства.

Преди време британски учени установиха, че хората стават зависими от смартфоните, а резултатът е повишен нарцисизъм и невроза. Колкото по-често човек ползва смартфона си, толкова по-голям е рискът да развие опасна зависимост към електронната джаджа. Времето, в което смартфонът не е наблизо, пък прави човек тревожен и дори стресиран.