Фондацията на актьора организира за поредна година конкурс за сценарист и режисьор на късометражен филм. През 2014 г. Jameson First Shot бе отворен към участници от Русия, САЩ и Южна Африка, а тази година надпреварата дава шанс на творци и от България, Великобритания, Индия, Австралия и Кения.

Авторите на трите най-добри истории ще получат шанса да заснемат късометражен филм с участието на Маги Джиленхол, пише "Монитор". Муза на състезанието миналата година бе Ума Търман.

Проектите ще бъдат продуцирани от Trigger Street Productions, в чието портфолио фигурират наградения с "Оскар" "Социалната мрежа" и абонирания за "Еми" сериал "Къща от карти".

Конкурсът дава рамо на филмови ентусиасти, които имат "визия и глас, но не и влиятелен чичо в кино бизнеса". Кандидатите за слава трябва да съберат историята си в 7 страници (готова форма за списването й има на  jamesonfirstshot.com). Темата трябва да е около великите и/или неочаквани неща, които ни се случват, когато победим страховете си и се научим да живеем пълноценно.

Препоръчително е да се използва шрифт Courier – любимият на Мартин Скорсезе, а езикът е английски. В действието не бива да бъдат замесени повече от 7 персонажа, а историите, включващи насилие или зависимост към алкохол и наркотици, ще бъдат автоматично отхвърлени. Участниците трябва да имат навършени 25 г. Отборното писане не се толерира. Крайният срок за изпращане на текстовете е 4 януари 2016 г.