Властите не са посочили причината, заради която са попречили на "Мис Свят Канада" Анастейжа Лин да се качи на самолета в Хонконг, съобщи Асошиейтед прес.

Вижте снимки >>
Видео >>

Анастейжа критикува открито китайската религиозна политика. Тя е последователка на учението Фалун Гун, което е забранено от Китайската комунистическа партия през 1999 г.

Преди да отпътува, Лин разпространи изявление, че ако властите не я допуснат на китайска територия, това ще означава, че се опитват да й попречат да говори за човешки права, пише БТА. Лин не е получила покана от организаторите на конкурса "Мис Свят" и затова не е могла да кандидатства за китайска виза. Тя обаче е решила да опита да получи виза при пристигането си в Китай.

Лин е живяла в Китай до 13-годишна. През юли тя заяви пред американския Конгрес, че десетки хиляди последователи на Фалун Гун са убити, за да бъдат взети органите им за трансплантация. Тя е казвала, че след като е спечелила канадската титла, от китайските тайни служби са посещавали баща й, който още живее в Китай, за да се опитат да я принудят да мълчи.

"Китайското правителство ме изключи от конкурса по политически причини. Те се опитват да ме накажат за убежденията ми и да ми попречат да говоря за човешки права"
, твърди Лин в изявлението си.