В края на миналата седмица, 17-годишната певица представи новото си видео, което се отличава с провокативен текст и разголена визия на момичето.

"Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) ще поиска Съветът за електронни медии (СЕМ) да спре излъчването на клипа към песента "Момиче като мен" на 17-годишната певица Гери-Никол. Мотивът - защита на децата от вредно или неблагоприятно за тяхното развитие медийно съдържание. Институцията ще сезира и Горещата линия за безопасен интернет", посочи в официално становище агенцията.

"Показването на сцени, в които дете е обект на сексуално желание, е неприемливо и не следва да бъде толерирано, независимо от родителското съгласие", са категорични от агенцията.

Според експертите естеството на песента и провокативното й визуално представяне може да въздейства негативно не само върху конкретния изпълнител, но и върху децата, които гледат клипа.

Видеото "Момиче като мен" събра 1 милион гледания в рамките на 3 дни.

Според критериите на СЕМ не могат да се излъчват кадри или предавания, в които има сцени със сексуален характер, разголване на тялото на самото дете или на други участващи лица.

Това се счита за "опасност от увреждане на физическото, психическото, нравственото и/или социалното развитие на децата" .

От агенцията напомнят, че отговорността за детето на първо място носят неговите родители и е важно те да бъдат информирани за съдържанието на медийните формати, преди да разрешат на децата си да участват в тях.

СЕМ не може да спре клипа

Председателят на СЕМ Георги Лозанов заяви пред Нова телевизия, че на заседанието на съвета във вторник ще бъде поставен въпросът за клипа на Гери-Никол. По думите му видеото не може да бъде спряно, а СЕМ може само да санкционира медия, която е нарушила закона. Според Лозанов обаче казусът няма потенциал да създаде сериозен дебат.

"Няма съмнение, че проблемът в този случай е около дете. Има едно очакване, че СЕМ ще се намеси от гледна точка на вкуса. Налага се много пъти да изяснявам, че съветът не е естетическа полиция и че вкусът не се управлява държавно. Съгласен съм, че в клипа има нещо пошло, но е трудно да проявим особена строгост тук, защото СЕМ не предлага една абстрактна норма, а се опитваме да работим в обществен интерес. Това значи каква е търпимостта и нагласата на обществото към всичко това”, обясни Лозанов.