Великият испански тенор Хосе Карерас ще пее на 3 декември в голямата зала на НДК, а дни преди това говори пред български журналисти. До него седнаха руското сопрано Анна Аглатова, диригентът на концерта Давид Хименес и диригентката Любка Биаджони, която ще открие спектакъла.

Хосе Карерас обяви, че програмата, която е подготвил е съобразена с вкуса на българската публика, за да остане доволна. Традиция, която спазва още от златните години на "Тримата тенори" - Хосе, Пласидо Доминго и Лучано Павароти.

Вижте снимки >>

“Да ме питате коя е любимата ми роля е все едно да искате от мен да посоча любимия си внук”, каза още легендарният тенор.

"Бил съм голям егоист и професията почти винаги е била на първо място. Защото ме прави щастлив", призна Хосе.
Той смята, че за да успееш в оперното пеене е важно да притежаваш талант и добър "инструмент" (глас). Но най-вече се изисква желязна дисциплина и да вярваш в това, което правиш.

Помни точната дата, на която се запознава с Гена Димитрова – 26 декември, 1972 г. Тогава двамата са дебютанти в град Парма и се готвят за ролите си в "Бал с маски" под голямо напрежение и натиск. Гена се оказва "прекрасен колега с изключителен глас". Тя му дава много "подкрепа, грижа и утеха" в трудните моменти.

Във вторник са първите репетиции. Остават малко билети в мрежата на Eventim.

Рускинята Анна Аглатова сподели, че е доста развълнувана да седне до Карерас. И усеща "огромната енергия", която излъчва тенора –  "Той е не просто невероятен човек, легенда, но и истински дар от Бога".

Концертът е част от близо двегодишното прощално турне на певеца, който догодина ще навърши 70 години. Карерас ще продължи да работи във фондацията за борба с левкемията, създадена от самия него.