Желязото идва основно от месото, което приемаме, затова специалистите съветват вегетарианците да вземат мултивитамини, с които да си набавят така необходимия елемент. В същото време косопадът се свързва и с хормонален дисбаланс и промени в тялото като понижената функция на щитовидната жлеза – хипотиреоидизъм, бременност или менопауза. Спирането или започването на противозачатъчните също може да доведе до косопад.

Ако имате цъфтящи краища, не само трябва да отидете до фризьорския салон. Често те са знак за суха коса или липса на витамини, пишат от 24 часа.

Бретонът не расте - доста често това е знак, че ви липсват протеини. Стимулирайте растежа с прием на протеини, витамини, минерали и омега 3 мастни киселини. Яжте жълтъци, ракообразни и червено месо.

Цветът на косата изсветлява, без да сте я боядисвали - повечето жени не усещат колко вредно е слънцето не само за кожата, а и за косата – то я изсушава допълнително. Приемането на храни, богати на витамин Е, ще опазят косата ви от парещите слънчеви лъчи. Също така се опитайте да хапвате много ядки и така няма да се промени цветът на косата ви. Това се случва не само заради слънцето, а и при бременност.

Побелявате - да, това може само да означава, че остарявате. Учените са единодушни, че побеляването обикновено се определя от генетиката, но също така и от напрежението, на което сме подложени. Те предполагат, че хормоните, произвеждани, докато сме под стрес, могат да блокират сигнала, който казва на фоликула да абсорбира меланин. Добрата новина е, че много хора обясняват как косата им връща нормалния си вид, щом те самите вече не са подложени на напрежение.

Сърби ви скалпът? Чували ли сте за себум? Това е секретът, който произвеждат мастните жлези, разположени в дермата на кожата – в общи линии това е естественият балсам за нашия скалп. Ако нивата на себума са ниски, е нормално скалпът да ви сърби. Приемайте зеленчуци, които са с високо съдържание на бета каротин, като моркови и тиква например.

Ако имате пърхот, това не означава, че скалпът ви е прекалено сух. Напротив – пърхотът всъщност се появява при много мазен скалп, така че не прекалявайте с овлажняването. Инвестирайте в продукти против пърхот и в храни, богати на витамин В6. Има го в риба тон, шамфъстъка, бялото пилешко или пуешко месо, авокадото и бананите.