Тази способност досега се смяташе за характерна само за хората. Животните по принцип могат да интерпретират чувствата на себеподобните си и така да разпознават намеренията им, но само в границите на същия вид.

За да разберат емоциите на представители на друг вид, мозъкът трябва да е способен да пренапише в умствени образи видяното и чутото. Той трябва да може да ги оцени, да ги сравни, да ги свърже и комбинира.

За изследването си учените от университета Линкълн и от университета на Сао Пауло са поставили 17 кучета пред снимки на лица, изразяващи радост или гняв, придружавани от щастлив или изнервен човешки глас. Така биолозите установили, че кучетата стават много по-внимателни, ако изражението на лицето съответства на интонацията.

Много собственици на кучета са убедени, че животните им са много чувствителни към настроението на членовете на семейството. Има съществена разлика обаче между това да се научиш да реагираш подходящо на гневен глас и това да дешифрираш различни данни, отбелязват учените, цитирани от БТА. В тяхното изследване кучетата не са имали никакъв период за запознаване с обектите.