Храната с ниско съдържание на фибри не само изважда от равновесие микробиома на индивида, но и след това трудно може да се води борба с последствията от тази промяна. Загубата на чревни бактерии може да е необратима, дори ако се премине към здравословно хранене.

От средата на 20-и век всеки индивид в индустриалните страни ежедневно изяжда около 15 грама храна, лишена напълно от фибри. Този хранителен режим отчасти е свързан с епидемията от затлъстяване, пишат от БТА.

Джъстин Соненбърг и колегите му от Станфордския университет в Калифорния извършили изследване с мишки. Гризачите били разделени на две групи. В едната група била давана храна с ниско съдържание на фибри, а в другата - храна, произлязла от растения и богата на фибри. След това учените изследвали екскрементите на животните. Две седмици след началото на експериментите имало съществена разлика между двете групи - броят и разнообразието на бактериите били далеч по-малки в групата на гризачите, които приемали храна с ниско съдържание на фибри. Много бактерии изчезнали, а популацията на онези, които останали, намаляла със 75 на сто.

Ако получените резултати са в сила и при хората, нещата ще са много тревожни, защото връщането назад изглежда невъзможно. Усилвайки се от едно поколение на друго, обедняването на чревната флора става непоправимо от четвъртото поколение нататък, когато видовете бактерии са със 75 % по-малко в сравнение с тези у прародителите. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".