"След дълги размишления реших да преустановя работата си като директор на балета", се казва в комюнике на Милпие, който е женен за актрисата Натали Портман.

Той пояснява, че иска да се посвети изцяло на креативността, а постът му в Парижката опера му пречи да осъществи намеренията си, съобщават от БТА.

38-годишният хореограф зае поста през ноември 2014 г. Идването му стана причина да задухат ветрове на промяната, които оказаха своето въздействие върху навиците на престижната институция. Редица млади балетисти бяха поласкани, че са получили важни роли в негови постановки. Това промени разбирания, свързани със съществуващата йерархия, тъй като се смяташе, че единствено балетисти в горната част на йерархичната стълбица получават главни роли.

Милпие пое инициативи в полза на здравето на балетистите - паркети бяха сменени, за да се щадят ставите им, започнаха да се ползват услугите на здравни експерти в областта на спорта. Привлечени бяха меценати чрез организиране на гала събитие в началото на сезона на балета на операта.

Експерт обаче заяви: "Бенжамен Милпие не си даде сметка, че 80 % от задълженията му на този пост са административни и само 20 % - творчески. Той искаше да въведе бързи реформи, но не получи подкрепа от дирекцията на Парижката опера."