Той беше открит от испанския тенор Пласидо Доминго.

Вижте снимки >>

Сред звездните гости бяха и актрисите Брук Шийлдс, Памела Андерсън, директорът на Миланската Скала Александер Перейра. 50-годишната Шийлдс беше в компанията на австрийския милиардер Ричард Лугнер (83).

Балът във Виенската опера, върхът на балния сезон в Австрия, е бляскаво събитие в обществен живот, пише БТА. Операта се превръща в най-красивата бална зала за около 7000 гости от страната и от чужбина. Почетен гост на бала е австрийският президент, сред гостите са членовете на австрийското правителство, представители на бизнеса и хора на изкуството.

На това елегантно събитие дамите са в дълги вечерни тоалети, мъжете - във фрак. Етикетът изисква дамите да носят балните си обувки на бос крак, а господата да бъдат с джобни, а не с ръчни часовници. Проява на лош вкус е да се разговаря по мобилен телефон или да се правят "селфита".

Тази година балът бележи 60-годишен юбилей, но всъщност историята на това бляскаво светско събитие е много по-стара. Първите бални тържества са били организирани след завършване на Виенския конгрес (1814-1815) по подобие на легендарните празненства, с които това политическо събитие остава в историята. През 20-те и 30-те години на 19 век на различни места в града се организират бални тържества. Но хора на изкуството, които живеят по онова време в имперската столица, предпочитат празненства в по-изискани салони и не след дълго залите на двореца Хофбург отварят врати за бални тържества.

Революционната 1848 година прекъсва станалата вече бална традиция за няколко години. През 1862 година оперният театър на река Вин получава кралската благословия да организира балове по подобие на прочутите по онова време балове в Парижката опера. През 1869 година след откриване на новопостроената Виенска опера, позната до днес като една от най-известните световни оперни сцени, император Франц Йосиф отказва да даде разрешение за организиране на танцови тържества в новата сграда. Затова през 1869 година първият "Бал в операта" е организиран в също новата и прекрасна сграда на "Дружеството на приятелите на музиката".

Следващата година императорът склонява да позволи организиране на "соаре" във Виенската опера. След свалянето на монархията през 1918 година младата република учудващо бързо харесва имперските празници. Още през януари 1921 година балната традиция продължава, а през 1935 година е организиран балът във Виенската опера.

Последният бал е организиран през 1939 година в навечерието на Втората световна война по заповед на правителството на Райха. След края на войната и напускането на руските войски през октомври 1955 година, още през ноември тържествено е открита реставрираната след бомбардировките Виенска опера. На 9 февруари 1956 година прекрасната сграда отваря врати за първия бал на Втората австрийска република.