Отличията са в категориите за костюми, грим, дизайн, музика. Номинациите бяха девет - включително за филм номер едно, най-добра актриса и най-добър режисьор, пише "Стандарт".

Вижте снимки от церемонията >>

Наградите "Гоя" бяха раздадени за 30-и път на церемония в Мадрид. Най-престижните статуетки на Испания са еквивалент на "Оскарите". На церемонията бяха Жулиет Бинош, която играе в "Никой не иска нощта", Хавиер Бардем, Пенелопе Крус, Виктория Абрил, Наталия де Молина, Луиса Гаваса, нобеловият лауреат за литература Марио Варгас Льоса и майката на Енрике Иглесиас Изабел Прeйслер, Пас Вега (вижте в галерията).

Драматичната комедия "Труман" доминира с пет отличия от шест номинации, съобщи Франс прес. Призовете за "Труман" са за най-добър филм, най-добър режисьор (Сеск Гай), най-добър актьор (Рикардо Дарин) и най-добър актьор в поддържаща роля (Хавиер Камара) и най-добър сценарий.

С приза за най-добра актриса се разминаха Жулиет Бинош и Пенелопе Крус.  Отличието беше присъдено на Наталия де Молина за ролята й във филма "Techo y Comida" ("Подслон и храна"), пише БТА.

С приз за най-добра актриса в поддържаща роля беше отличена Луиса Гаваса за изпълнението й във филма "Булка" на Паул Ортис. Лентата беше с най-много номинации - 12 на брой. Отличията за режисьорски и актьорски дебют бяха присъдени съответно на Даниел Гусман и Мигел Еран за "Нищо в замяна".

В категорията за най-добър чуждестранен филм на испански език беше отличен аржентинският трилър "Клан" на Пабло Траперо. За най-добър европейски филм беше обявен "Мустанг" на Дениз Гамзе Ергювен.

Испанската филмова награда "Гоя" носи името на художника Франсиско Гоя (1746-1828) и се присъжда ежегодно от Испанската академия за кинематографично изкуство и наука от 1987 г.

"Никой не иска нощта"

В София ще гледаме "Никой не иска нощта" на 1 юни - за откриването на Седмицата на испанското и иберо-американското кино. Сценарият е на Мигел Барос, а снимките са направени в България, Норвегия и Испания, като по-голямата част са заснети у нас. 300 български професионалисти са участвали във всички етапи от продукцията, начело с Ариел Илиеф.

Действието се развива в началото на XX век, а историята е вдъхновена от живота на полярния изследовател Робърт Пири. Неговата съпруга изоставя уредения си  живот, за да намери мъжа си сред ледовете на Арктика. В Гренландия тя се запознава с млада ескимоска, която се оказва влюбена в Пири. Студът и полярната нощ преобръщат живота и на двете.