"Това е като пътуване назад във времето", заяви вчера бившата приятелка на Джими Хендрикс - Кати Ечингам, докато седеше върху неговото легло и съзерцаваше декорираната наново стая, която двамата са поделяли в Лондон през 60-те години на миналия век.

Вижте снимки >>

В дома на ул. "Брук" номер 23 американският музикант и приятелката му са живели през 1968 г. и 1969 г. Имено тук гениалният китарист е композирал редица китарни рифове, които революционизираха музиката. Също тук той става почитател на чая и се запознава с творчеството на композитора Георг Фридрих Хендел.

Посещението на апартамента ще струва 7,50 британски лири, като ще се допускат едновременно не повече от 20 посетители.

Благодарение на спомените на Кати Ечингам и снимки от онова време, спалнята на двойката на третия етаж е възстановена в първоначалния й вид, съобщават от БТА. Албумите, които двамата слушали, са поставени до грамофон. Един от албумите е със записи на Боб Дилън. На пода, украсен с персийски килими, има чаен сервиз, два телефона и телевизор. Игра "Монополи" е поставена върху един от двата високоговорителя, а камината е с украса от пера. Цари атмосфера, характерна за хипитата. В помещението има също огледало и ниска стилна маса. Върху нощното шкафче са поставени документ, написан на ръка, и касетофон.

"Всичко е подредено така, както бе навремето", увери Ечингам, станала първата жена диджей в британската столица през 60-те години на миналия век.

Апартаментът включвал също второ помещение, кухня и баня, които обаче не са отворени за посещения. Той се намира в сграда в съседство с онази, която е обитавал композиторът Георг Хендел през 18-и век. Домът на Хендел на ул. "Брук" номер 25 е превърнат в музей. Навремето Хендрикс бил посетен от много студенти по музика, които са почитатели на Хендел. "Вместо да обсъжда някои теми с тях, Джими реши, че ще е по-добре да се поинтересува от творчеството му", разказа Ечингам. Така той купил ораторията "Месия", композирана 227 години по-рано от другата страна на стената на неговия лондонски апартамент.

Занапред ще е възможно да се посетят едновременно апартаментът на Джими Хендрикс и музеят на Хендел.