Учени от Финландската академия на науките установили, че високоинтензивните аеробни тренировки не са толкова ефикасни за улесняване на процеса, свързан с генериране на неврони на базата на нервни стволови клетки, пише БТА. Освен това било констатирано, че генетиката може да играе роля за ефекта от тренировките върху формирането на неврони.

Предишни изследвания също показаха, че тренировките улесняват процеса, свързан с формиране на нови неврони в мозъка, макар да не бе изяснено какъв вид упражнения е най-ефикасен.

За целите на изследването плъхове, отгледани така, че да имат слаб или силен отклик към физически упражнения, били подложени на различни тренировки, за да се определи ефектът от тях върху генерирането на нови неврони в хипокампусите им за 6-8-седмичен период. В края на изследването при плъховете със силен отклик към аеробните тренировки, които доброволно бягали в колело, имали с няколко неврона повече в сравнение с тези със слаб отклик към тренировките. При гризачите, подложени на високоинтензивни тренировки, било наблюдавано незначително формиране на неврони.

Учените заявиха, че са нужни допълнителни изследвания, за да се потвърди, че аеробните тренировки могат да улеснят формирането на неврони и у хората така, както го правят у плъховете.

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Physiology.