Очаква се по червения килим да преминат Джордж Клуни и съпругата му Амал, Чанинг Тейтъм, Тилда Суинтън, Кирстен Дънст, Александър Скарсгард, Никол Кидман. А също и председателката на журито за конкурсната програма Мерил Стрийп. Трикратната носителка на награда "Оскар" вече се включи във фотосесия с членовете на журито, сред които е и Клайв Оуен. До тях застават френската фотографка Брижит Лакомб, италианската актриса Алба Рорвахер, германският актьор Ларс Айдингер, британският кинокритик Ник Джеймс и полската режисьорка Малгожата Шумовска.

Вижте първите гости >>

Повече от 400 филма ще бъдат представени на "Берлинале". Фестивалът отстъпва по престиж само на Кан и Венеция, но за разлика от тях отваря врати и за общата публика. Всяка година той привлича 100 000 посетители в германската столица.

В конкурсната програма са 18 филма, като 15 от тях са световни премиери. Сред тях са "Приспивна песен за една печална тайна" на филипинския режисьор Лав Диас, "Смърт в Сараево" на носителя на "Оскар", босненеца Данис Танович, "Комуна" на датския режисьор Томас Винтерберг, "Сам в Берлин" на Венсан Перес, "Гений" - филмов дебют на театралния режисьор Майкъл Грандейдж с участието на Колин Фърт, Никол Кидман и Джъд Лоу, "Midnight Special" на Джеф Никълс с Кирстен Дънст, Майкъл Шанън и Адам Драйвър.

Българското участие на кинофестивала е късометражният анимационен филм на аниматора Теодор Ушев "Сляпата Вайша" по адаптиран сценарий на едноименния разказ на писателя Георги Господинов от сборника "И други истории", съобщиха от екипа му. Филмът е в състезателната програма за късометражни филми Generation. Зад проекта стои френската телевизия АРТЕ, която се свързва в края на 2014 г. с Ушев с предложение да продуцира филма. Продуцент заедно с АРТЕ е и Националният филмов борд на Канада /NFB/, с който Теодор Ушев работи от години.

Миналата година наградата "Златна мечка" беше присъдена на лентата "Такси" на иранския дисидент Джафар Панахи, който има забрана да режисира филми в страната си и да пътува в чужбина. Берлинале ще продължи до 21 февруари.