Експерименти с мишки показали, че симптомите на изкуствено предизвикания атопичен дерматит значително намаляват след подкожно инжектиране на водни дисперсии на фулерени, пише ТАСС.

Използването на фулерени е перспективен алтернативен метод за лечение на алергичното възпаление, уверяват авторите на изследването. Окислителният стрес е смятан за основна причина за атопичния дерматит. Имунни клетки на съединителната тъкан започват свръхпроизводство на вещества оксиданти, които увреждат и унищожават клетки на епидермиса. Затова за лечение на атопичен дерматит руските учени предлагат да се използват фулерени - молекули наносфери от 60 атома въглерод, които притежават антиоксидантни свойства, пише БТА.

Експериментите са извършени с лабораторни мишки, разделени на четири групи. При гризачите в три от групите бил предизвикан атопичен дерматит чрез нанасяне на протеина албумин върху кожата, който предизвикал алергична реакция. Същевременно мишките в едната група били третирани с фулерени, у гризачите от втората група фулерени били инжектирани подкожно, а мишките от третата група не били подложени на никакво лечение.

Гризачите в контролната четвърта група не взаимодействали нито с фулерени, нито с албумин. Оказало се, че симптомите на предизвикания атопичен дерматит значително намалели с приема на фулерени, като ефектът бил особено голям при подкожното им инжектиране. В този случай при мишките намаляло нивото на имуноглобулин IgE и се променили други характерни показатели. Положителния ефект от терапията потвърдил също хистологичният анализ.

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Nanobiotechnology.