Режисьорът на „Рамбо: Първа кръв“ от 1982 г. Тед Кочев кандидатства за български паспорт, съобщават от „София филм фест“.

„Аз съм българин – и винаги съм се чувствал така. Израснал съм в българско семейство, макар и далеч от България”
, казва Кочев, цитиран от БНТ.

Режисьорът с български корени сега трескаво си опреснява познанията по български, а след месец ще има възможност да разговаря на родния си език. Тед Кочев е специален гост на София Филм Фест. Холивудската легенда ще получи наградата на Столична община за принос в киноизкуството.

Тед Кочев пристига със съпругата си, две от децата си и племенника, който говорел добре български. Ще има срещи с публиката в София, Пловдив и Варна. Очаква се да каже подробности и за мемоарната си книга, която трябва да излезе през ноември.

Кочев е роден в семейство на българи от Пловдив в Торонто, Канада. Завършва специалност английска литература. Кочев започва кариерата си на 24 години в CBC, като по това време е най-младият режисьор там. Първите си кино филми снима в Англия. Едно от най-ярките му постижения е лентата със Силвестър Сталоун "Рамбо: Първа кръв", която попада сред най-гледаните филми в историята. Има награди "Златна палма", БАФТА, "Златна мечка" и др.