Китайски учени установили, че оцетът влияе върху чревния микробиом и в резултат намаляват симптомите на язвения колит.

Улцерозният (язвен) колит е заболяване на храносмилателната система, което се изразява във възпаления и язви на храносмилателния тракт, дебелото черво и правото черво. Предишни проучвания показаха, че чревният микробиом е замесен във възпаленията и че оцетът може да има някакъв ефект върху заболяването. Това накарало учените да ползват животински модел, за да изследват ефекта.

Те тествали оцета и главната му съставка - оцетната киселина в експерименти с мишки, засегнати от язвен колит. За целта малки количества оцет и оцетна киселина били добавени във водата, която поглъщали гризачите. Оцетът и оцетната киселина понижили нивата на протеините, които предизвикват чревни възпаления, и намалили симптомите на заболяването.

Проби от екскрементите на плъхове, които погълнали оцет и оцетна киселина, показали по-високи нива на бактериите Lactobacillus, Bifidobacteria и Enterococcus faecalis, които имат благотворен ефект върху мишки със симптоми на колит, и по-ниски нива на предизвикващи възпаления бактерии, като Ешерихия коли.

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Agricultural and Food Chemistry.