Допитването на фирма за ремонт на електроуреди във Великобритания, направено сред 2000 души, разкрива, че 44 процента от пералните в страната гъмжат от бактерии ешерихия коли, които могат да причинят сериозни здравни усложнения като бъбречна недостатъчност, пише БТА. Освен тях в електроуредите се срещат златист стафилокок и псевдомонас аеругиноза.

За целите на проучването участниците е трябвало да отговарят колко често почистват домакинските си електроуреди и в частност пералните машини. Резултатите показват, че по-малко от 20 процента от анкетираните спазват препоръките да чистят пералнята веднъж месечно. Над 50 процента от участниците в допитването почистват електроуреда веднъж на няколко месеца или по-рядко.

Най-небрежни към хигиената на пералнята са младите хора - 30 процента от възрастовата група между 18 и 24 години и 20 процента от 25-34-годишните признават, че не се занимават с чистенето й. Най-старателни са възрастните хора, които са и най-уязвими за опасните бактерии. Въпреки това 10 процента от хората над 55 години не крият, че не чистят пералните си машини.

Най-чистият домакински електроуред се оказва микровълновата - 31 процента от анкетираните казват, че я хигиенизират веднъж седмично и само един процент признават, че не я почистват.