На 28 април от 19 часа в зала „България“ Софийската филхармония ще представи един специален концерт. Великденският концерт ще премине под знака на „Стабат матер“ на Дворжак. Една творба, която в същата вечер парижката публиката ще съпреживее в концерт на Парижката филхармония.

Ако има произведение, родено от човешка мъка, и извисило се до самите небеса, това е „Стабат матер” на Дворжак. Историята на написването й по своеобразен начин повтаря мъката на Божията майка, оплакваща под Кръста своя син. От личната мъка на композитора се ражда музика, бързо завладяла целия свят.

Премиерата в Лондон е с хор от 800 певци, а в Москва връчват на Дворжак грамота за „насладата на хора от разучаването на това великолепно произведение”.

Диригент на концерта ще бъде бележитият Урош Лайовиц. Той е известен като истински майстор в изграждането на монументални произведения в целия им размах с дълбоки нюанси.

Солисти ще бъдат Милена Георгиева - сопран, Валентина Куцарова - мецосопран, Михаел Беджай - тенор и Валери Турманов – баритон.

Още от програмата през май:
Малко след Великденския концерт предстои концерт на една от най-красивите, искрени, дълбоко духовни творби, писани някога – „Литургия на Свети Йоан Златоуст“ от Сергей Рахманинов за хор и солисти. Тя ще звучи на 12 май от 19 ч. в зала „България“. Георги Султанов (тенор), Пламен Кумпиков (бас) и Националният филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ с диригент Славил Димитров ще разкрият цялото филигранно богатство на тази рядко изпълнявана творба.

Билети могат да бъдат закупени от касата на зала „България“. Онлайн резервации са възможни на сайта на Софийската филхармонията.