Представяме ви някои от най-прочутите първи дами:

Вижте снимки >>

Карла Бруни Саркози

Тя е родена в Италия и печели слава като фотомодел и певица. Учи изкуство и архитектура, но още на 19-годишна възраст прекъсва следването си. През 2008 година се омъжва за тогавашния френски президент Никола Саркози. И до днес стилът на Карла Бруни Саркози има култов статут.

Кралица Рания


Тя е майка на четири деца и кралица на Йордания от 1999 година. Съпругата на крал Абдула II е известна с активната си обществена дейност. Участвала е в няколко демонстрации срещу "Ислямска държава" и неведнъж е осъждала остро терористичната организация. За своя обществен ангажимент кралица Рания бе отличена през 2015 г. от германската канцлерка Ангела Меркел с наградата "Валтер Ратенау".

Инкосикати Ламбикиза

Тя е кралица на Свазиленд, но само една от многото. Защото крал Мсуати III има и други съпруги. Инкосикати Ламбикиза е обаче нещо като "старша кралица" - именно тя придружава най-често краля на официални събития. Облича се екстравагантно и по правило се радва на повече внимание от самия крал. В родината си кралица Ламбикиза се ангажира в борбата срещу СПИН.

Джаки Кенеди

Вдовицата на убития американски президент Джон Кенеди и до днес е почитана по цял свят. Жаклин "Джаки" Кенеди има френски корени и произхожда от висшето общество на Ню Йорк. През 1953 година се омъжва за Джон Кенеди. След избирането му за президент двамата се превръщат в най-обаятелната президентска двойка, обитавала някога Белия дом.

Кралица Сорая

Сорая е съпругата на последния ирански шах. През 1951 година, когато е едва на 19, тя се омъжва за Мохамед Реза Пахлави. Сорая владее отлично немски и френски език, обича да язди и да кара ски. След седем години съвместен живот бракът ѝ с шаха е разтрогнат, тъй като се установява, че Сорая не може да му роди деца.

Имелда Маркос

Тази първа дама привлича вниманието най-вече със страстта си към лукса. Бившата кралица на красотата е съпруга на Фердинанд Маркос - десетия поред президент на Филипините, който управлява страната авторитарно. Имелда Маркос придобива световна известност покрай нейната достойна за рекорд колекция от обувки, която включва няколко хиляди чифта дизайнерски творения.

Мишел Обама

През 2009 година Мишел Обама става първата в историята на САЩ тъмнокожа първа дама. Тя е ценена не само заради академичните ѝ успехи в "Принстън" и "Харвард", но и заради изискания ѝ стил. Като съпруга на президента Барак Обама тя винаги впечатлява с креативния си стил на обличане.

Ако Хилари Клинтън стане президент

Ще станем ли свидетели на първата в историята размяна на ролите в Белия дом? Медиите вече търсят подходящо обозначение за бившия президент Бил Клинтън - в случай, че съпругата му Хилари спечели президентските избори.