През новия сезон тя ще пее в новата продукция „Норма“, като ще замести в ролята  Анна Нетребко. Рускинята обяви миналата седмица, че се оттегля от ангажимента си.

За да участва в спектакъла, Йончева е била освободена от „Метрополитен Опера“ за есенните представления на „Бохеми“, където тя изпълнява ролята на Мими, става ясно от изявление на директора на Кралската опера Каспър Холтън, който изразява благодарност към колегите си от Ню Йорк за жеста.

„Изключително сме радостни, че Соня ще може да се присъедини към творческия ни екип за новата продукция на „Норма“. Тя имаше голям успех при нас и чакаме с нетърпение завръщането й през есента за „Норма“ и като Антония в „Хофманови разкази“ – казва Холтън, цитиран от ploshtadslaveikov.com.

В края на април Анна Нетребко се отказа от ролята си в „Норма“, с която трябваше да се открие сезон 2016-17 на Кралската опера през септември. В свое съобщение до почитателите си певицата обясни, че докато се е готвила за продукцията, е стигнала до злощастното заключение, че гласът й се е развил в друга посока – нещо, което не са очаквали преди четири години при планирането на проекта с диригента Антонио Папано.

Самата Йончева, определена преди две години от „Вог“ като „най-ярката нова оперна звезда на Америка“, коментира във Фейсбук предстоящата си изява, определяйки ролята на Норма като „крайъгълен камък в кариерата на всяко сопрано“ и добави, че е невероятно развълнувана от задаващия се дебют.

„Не можех и да се надявам на по-добър екип. Нямам търпение да пея тази роля с изключителния Антонио Папано. Огромна благодарност към „Метрополитън Опера“ за това, че ме освободиха от планираните изпълнения като Мими в „Бохеми“ – коментира тя.

Соня Йончева за първи път пя на сцената в „Ковънт гардън“ в концерта „Опералия“ на Пласидо Доминго. По-късно тя влезе в образите на Мюзета в „Бохеми“, Маргарита във „Фауст“, Виолета в „Травиата“ и Микаела в „Кармен“.

Сред другите ѝ скорошни изяви е Дездемона в „Отело“ на "Метрополитън", главната роля в „Йоланта“ на Националната опера на Париж, Мими от „Бохеми“ в Ню Йорк и Виолета от „Травиата“ в Берлинската държавна опера.

ИЗБРАНО