Това показва проучване на неправителствена организация Common Sense Media, направено сред 1240 родители и деца, предаде Ройтерс.

Приблизително същото се установява и от отговорите на възрастните - според 59 процента от родителите с деца на възраст между 12 и 18 години за техните потомци е трудно да се откажат от телефоните си, пише БТА.

Проучването, направено с цел да се установи влиянието на социалните медии и технологиите върху подрастващите, разкрива напрежението, което подобни зависимости пораждат. Оказва се, че използването на преносими устройства влияе върху шофирането, домашните работи и времето, което родители и деца прекарват заедно.

Около една трета от участниците в анкетата признават, че се карат всекидневно заради честото използване на телефони - поредна индикация, че семействата трудно постигат баланс с употребата на мобилни устройства в постоянно еволюиращата технологична епоха.

Проучването насочва и към продължаващия дебат за зависимостта от интернет и последствията от нея. Данните показват, че мултитаскингът може да попречи на формирането на спомени, а недостатъчното взаимодействие с околните затруднява развитието на състрадание.

Анкетата разкрива, че децата между 8 и 12 години отделят близо шест часа дневно на социалните медии, а тези между 13 и 18 години - близо девет часа.

"Тази на вид постоянна употреба на технологии, желанието незабавно да отговарят на съобщения, публикациите в социалните мрежи и други подобни прояви в действителност отразяват необходимостта на тийнейджърите да осъществяват връзка с околните", казва Джеймс Стейър, основател и главен изпълнителен директор на Common Sense Media.

Според експертите са необходими повече време и проучвания, за да се установи крайният ефект от технологиите и социалните медии върху поведението на децата. Проучването показва още, че подрастващите не са единствените, чието поведение поражда опасения.

Оказва се, че родителите също поемат рискове. Петдесет и шест процента от възрастните участници в анкетата например признават, че проверяват мобилните си телефони, докато шофират. Същевременно над 50 процента от тийнейджърите споделят, че са били свидетели на подобно поведение от страна на родителите им.

"Оказва се, че не само подрастващите, но и техните родители са пристрастени към мобилните устройства", допълва Джеймс Стейър.