Неправилната употреба на антибиотици е главната причина за развитие на микробна резистентност към тях, която засяга два милиона души в САЩ и е причина за 23 000 смъртни случая годишно в страната.

Предписването на половината от рецептите за антибиотици заради респираторни инфекции е било неуместно, уточняват авторите на изследването, цитирани от БТА.

Антибиотиците са безполезни, ако инфекцията е вирусна. Учените припомниха, че в борбата със свръхупотребата на антибиотици срещу нарастващата микробна резистентност Белият дом постави за цел да се намали с 50 % неуместното използване на тези лекарства до 2020 г. в САЩ.

Сега учени от Американските центрове за контрол и превенция на болестите изследвали 262 милиона рецепти, с които лекари предписали антибиотици по време на медицински прегледи през 2010-2011 г. 12,6% от 184 032 прегледа приключили с предписване на антибиотици, като в една трета от случаите то е неоправдано, отбелязват авторите на изследването.

Синузити, които могат да се дължат на вирусна инфекция, са най-честата причина лекари да предпишат антибиотици. Следват ушни инфекции, фарингити, болки в гърлото, повечето от които са с вирусен произход.

"Подобренията при предписването на антибиотици вероятно изискват два допълнителни подхода. Първият от тях цели да се промени поведението на лекари при неясно диагностициране, а вторият - да се накарат пациенти и семействата им да опознаят ролята на антибиотиците в здравните грижи", отбелязаха Пранита Тама и Сара Косгроув от университета "Джонс Хопкинс" в Балтимор.

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of the American Medical Association.