Тази тенденция се дължи главно на напредъка в борбата срещу СПИН и маларията в страните от Африка, пише БТА. Този ръст на продължителността на живота е най -големият от 60-те години насам. В онзи период Европа и Япония намалиха смъртността и се възползваха от социално-икономическия прогрес, последвал възстановяването сред Втората световна война.

При усреднени стойности едно дете, родено през 2015 година има шансовете да доживее до 71,4-годишна възраст. При жените продължителността на живота е по-голяма - 73,8 години, в сравнение с мъжете - 69,1 години, личи от Годишния доклад на СЗО.

Генералният секретар на организацията Маргарет Чан заяви, че е постигнат значителен напредък в борбата срещу лечимите болести, които могат да бъдат избегнати. В частност тя изтъкна ролята на разширения достъп до ретроантивирусната терапия, която предотвратява заразяването с ХИВ.

През 90-те години на миналия век продължителността на живота в глобален мащаб се скъси заради пандемията на СПИН, който се разпространи в Африка.

Въпреки постигнатия напредък в най-бедните страни, СЗО изтъква съществените разлики в продължителността на живота в развитите индустриално страни и по-бедните.

Статистиките сочат, че родено днес момиче в Япония има най-дълголетно бъдеще и може да доживее до 86,8 години. За мъжете в това отношение води Швейцария, със средна продължителност на живота 81,3 години.

Сиера Леоне заема последното място в класацията и за двата пола със средна продължителност на живота от 50.8 години за жените и 49,3 години за мъжете.