"Умерената употреба на сол леко намалява кръвното налягане, но води до редица други последици, включително до повишаване нивото на някои хормони, което често зачерква положителните ефекти от намаляването на налягането. Това е много важна новина за хипертониците", обяснява Ендрю Менте от университета "Макмастър" в канадския град Хамилтън в статия в специализираното списание Lancet.

Той и колегите му стигнали до този извод, след като наблюдавали над 130 000 души от 49 страни в света, участвали в проект, организиран от университета, пише БГНЕС.

Учените редовно са взимали кръвни проби от участниците в експеримента, събирали са данни за тяхната диета, вредните навици, болести и други фактори, които влияят върху продължителността на живота.

Те са установили, че консумацията на сол под нивото от 3 грама дневно влияе отрицателно върху сърдечно-съдовата дейност. Участниците, които са консумирали два грама на ден, по-често са умирали от инфаркти, инсулти и други болести, в сравнение с хората, които са се хранили нормално.

Здравословната норма сол е 4 грама дневно.