Те ще превземат дистанцията от 682 км на едноименния веломаршрут, следващ северната ни граница "Дунав Ултра", редувайки бягане с каране на велосипед.

За целта участниците ще разполагат само с 48 часа, превръщайки се в главни герои във Facebook риалити.

Участниците са Борислав Йорданов - планински колоездач, Илиян Лазаров – бегач, Станислав Евгениев – гребец, Филип Лхамсурен – приключенец-сървайвър, и Борис Бегъмов - колоездач, създател и идеолог на концепцията Дунав Ултра.

Приключението ще стартира от с.Куделин, Видинско, и трябва да приключи в черноморското с.Дуранкулак. Авантюристите ще трябва да прекосят дистанцията на колело (общо 640 км) и бягайки (цяла маратонска дистанция от 42 км), но без да се състезават помежду си. Начинанието ще се смята за успешно, дори ако само един от петимата успее да финишира в предварително зададените 48 часа.

По време на самото изпитание движението на всеки един от участниците ще може да се следи директно в интернет чрез специална технология за GPS проследяване в реално време, а мястото на срещата ще бъде страницата на събитието http://www.dunavultra.com.

По време на 48-часовото изпитание пък във Facebook страницата на Дунав Ултра ще бъде публикувана информация от мястото на събитието - видеo, фотографии, новини, интервюта и информация за състоянието на колоездачите-бегачи.

Дунав Ултра 3: River Monsters е третото поред издание на кампанята в подкрепа на едноименния веломаршрут по поречието на река Дунав до Черно море. Целта на събитието този път е да популяризира възможностите за развитие на туризъм в България и по-специално да насочи вниманието за икономическо развитие на крайдунавския региона чрез привличане на велотуристи от страната и чужбина.

Цялото събитие ще бъде заснето от професионален снимачен екип, който ще реализира 45-минутен документален филм посветен на региона по поречието на Дунав. Лентата ще представи подготовката, премеждията и най-интересните моменти по време на предстоящото изпитание. Ще запечата още кадри с уникалната природа на региона, както и ще акцентира върху историческите и културни обекти по поречието на Дунав от национално и световно значение.

"Дунав Ултра" е с официалната подкрепата на Министерство на туризма на Република България.