"Надяваме се, че получените резултати ще допринесат да се увеличат разговорите между гинеколози, акушери и бъдещи родители за идеалния за раждането на детето период", заяви ръководителят на изследването Дейвид Филио от Северозападния университет в Еванстън, Илинойс.

Учените изследвали свързани с раждането и образованието данни за 1,4 милиона ученици в начални и средни училища във Флорида. Оказало се, че децата, родени в 41-вата гестационна седмица, са с по-високи резултати на тестове в сравнение с родените в 39-ата или 40-ата гестационна седмица. Освен това за преносените бебета вероятността да са талантливи е с 2,8 на сто по-голяма, а да са с ограничени умствени способности - с 3 на сто по-малка.

Преносените бебета все пак са с повече аномалии при раждането им и с 2,1 на сто повече физически недъзи в училищна възраст, установили учените.

"Последствията от преносената бременност върху когнитивните способности и здравословното състояние трябва да се обсъждат от родители и лекари", отбеляза Филио.

Учените открили връзка между преносената бременност и по-високите резултати на тестове, но не и причинно-следствена връзка.