Те са събрани в зловеща изложба, предаде АП. Смехът е първата реакция на посетителите при вида на поставените в рамки десетки предмети, които висят на входа на отделението "Уши, нос, гърло" на болницата, пише БТА.

Същевременно необичайната експозиция служи и да напомня на минаващите всекидневно покрай нея родители, че и за миг не бива да губят бдителността си.

Изложбата е и почит към покойния специалист д-р Чарлз Фъргюсън, който е работил в Детската болница 35 години и лично е извадил голяма част от изложените експонати.

Сред най-често поглъщаните от малчуганите предмети са кръглите батерии, които са особено опасни, тъй като химикалите в тях могат да изгорят тъканите на хранопровода. Изложбата включва също зърно от броеница, гумени балони, магнити, разноцветни капсули с перилни препарати, миниатюрна ръка на кукла.

Хиляди деца годишно преминават през болницата, за да бъдат извадени от устите, ушите и носовете им предмети, чието място не е там. Лекарите постоянно напомнят на родителите да държат дребните вещи извън досега на децата и да се уверяват, че играчките им са подходящи за тяхната възраст. Освен очевидните опасности от задушаването - мозъчно увреждане или смърт, поглъщането на предмети може да доведе и до инфекции, припомнят специалистите.