Това показват предварителните резултати от френско изследване, пише "Франс прес".

"Методът бе приложен, без да причини увреждания, при 20 пациенти, засегнати от рецидив на рак на мозъка. За пръв път методът бе приложен върху хора. Това открива перспективи за лечение не само на рак на мозъка, но и на невродегенеративни заболявания, като болестта на Алцхаймер", заяви неврохирургът проф. Александър Карпантие от болницата "Питие Салпетриер" в Париж.

Технологията позволява мозъчни кръвоносни съдове да станат временно пропускливи за проникване на лекарства. Обикновено стените на кръвоносните съдове са непропускливи, затова се говори за хематоенцефална бариера. Тази защитна бариера пречи на проникването на лекарства или го ограничава.

Технологията се изразява в използване на ултразвук със слаб интензитет, като в подходящия момент се активира ултразвуков имплант с диаметър 10 милиметра, който предварително е поставен върху черепна кост у пациента. 2-минутни ултразвукови емисии са достатъчни, за да може стените на кръвоносните съдове да станат пропускливи за 6 часа. Това позволява проникването на лекарства да нарасне 5 пъти в сравнение с обичайното им разпространение.

Резултатите от изследването са публикувани в Science Translational Medicine.