Това показва ново проучване, в което изследователи са тествали 20 сайта и 33 апликации, предназначени да помагат на дамите да определят най-доброто време за зачеване, пише Ройтерс.

Периодът, известен като "фертилен прозорец", включва дните, в които е най-вероятно сексът да доведе до бременност. Обикновено при жена със стандартен месечен цикъл от 28 дни овулацията настъпва около 15-ия ден, който се явява последният от 6-дневния фертилен прозорец.

Когато изследователите задали задачата на сайтовете и приложенията да определят фертилния прозорец за жена с 28-дневен менструален цикъл, повечето надеждно предсказали деня на овулацията. Само четири от тях обаче - един сайт и три приложения, посочили правилния период за зачеване, пише БТА.

"Преди да прибягват до използването на сайт или апликация с тази цел, жените трябва да разберат, че действителният фертилен прозорец включва деня на овулацията и предшестващите го пет дни", казва д-р Робърт Сетън, изследовател от медицинския колеж "Вейл Корнел" в САЩ.

Откритието може да накара някои жени да бъдат по-предпазливи и да не разчитат само на сайтове и приложения, за да определят най-добрите за зачеване дни в месеца.

Двойките, които използват неправилен фертилен прозорец, предложен от сайт или приложение, за да "нагодят" според него половите си контакти, могат да изпаднат в положението да правят секс с цел бременност прекалено рано или твърде късно през месеца, отбелязват специалистите.