Заменянето на порция червено месо дневно с други източници на протеини обаче намалява този риск, сочат резултатите от широкомащабно изследване, пише БТА.

Консумацията на червено месо, най-вече на свинско, е тясно свързана с увеличен риск от бъбречна недостатъчност, т.е. със загуба на нормалните бъбречни функции. Колкото по-голяма е консумацията, толкова по-висок е рискът. Тази връзка е налице дори след като се вземат предвид някои фактори, които могат да повлият върху резултатите, като начина на живот или други здравословни проблеми.

"Получените резултати навеждат на мисълта, че пациентите, засегнати от хронична бъбречна недостатъчност, и хората, които са обезпокоени за състоянието на бъбреците си, могат да продължат да приемат същото количество протеини, но да ги набавят от растителни източници", заявиха учени от Националния университет на Сингапур.

Ако трябва да се избере месо за консумация, пилешкото и рибата са за предпочитане пред червеното месо.

Резултатите се добавят към предишни данни за връзката между приема на протеини, най-вече чрез консумация на червено месо, и бъбречните заболявания. В рамките на изследването здравословното състояние на 63 000 китайци в Сингапур било проследено средно 15,5 години. Били използвани въпросници за хранителните навици, за да се съберат данни за ежедневния прием на протеини. 97 на сто от консумираното от участниците червено месо било свинско. Останалите източници на протеини включвали пилешко, риба, яйца, млечни продукти, соя и зеленчуци.

Оказало се, че участниците, които консумират най-голямо количество червено месо, са с 40 на сто по-голям риск от бъбречна недостатъчност в сравнение с онези, които изяждат най-малко количество червено месо. Не е открита подобна връзка с пилешкото, рибата, яйцата и млечните продукти, докато соята и зеленчуците изглежда имат малък защитен ефект.

Било констатирано също, че заменянето на порция червено месо с пилешко намалява риска от бъбречна недостатъчност с 62 на сто.

Изследването е финансирано от Националните здравни институти на САЩ, а резултатите от него са публикувани в Journal of the American Society of Nephrology.