Мелания предизвика скандал на събитието, тъй като копира реч на сегашната първа дама Мишел Обама от конгреса на Демократическата партия през 2008 година.

Макар лозунгът на кампанията на съпруга й да е "Да направим Америка отново велика", когато настъпи важният й час в светлината на прожекторите, Мелания Тръмп избра рокля не от американски дизайнер, а от родена в Сърбия дизайнерка, която работи в Лондон.

Мелания Тръмп застана на трибуната на конгреса в Кливланд в бяла рокля с три-четвърти ръкави, бухнали под лакътя, пишат от БТА. Нейна създателка е Роксанда Илинчич, която е много популярна в Лондон. Тръмп обича класическите кройки и много често залага на тоалети в бяло.

Вижте стила на Мелания >>

Тоалетите на Роксанда Илинчич харесва и Мишел Обама. В нейна рокля тя посрещна китайския президент през 2011 г. Макар и първата дама да избира тоалети на дизайнери от цял свят, тя заложи на американци за речите си на двата конгреса на Демократическата партия, на които беше номиниран съпругът й.

Почитателки на сръбската дизайнерка са и Гуинет Полтроу, Кийра Найтли, Дейзи Ридли и много други. Саманта Камерън, съпругата на бившия британски министър-председател Дейвид Камерън, избра да напусне "Даунинг стрийт" 10 в пъстра рокля на Роксанда Илинчич. Най-отявлена почитателка на дизайнерката обаче е съпругата на принц Уилям, херцогиня Картрин. Тя облече нейни рокли поне на три светски събития това лято.

Мелания е родена през 1970 г. в Севница, Словения (тогава - част от Югославия), в семейството на Виктор и Амалия Кнавс. Баща й, член на компартията, се занимавал с търговските връзки на автомобилно предприятие, а майка й работела в шивашки цех, пишат от "Труд". С променено фамилно име на Кнаус Мелания започва кариерата си още на 16-годишна възраст, когато застава пред обектива на Стане Йерко - един от пионерите на модната фотография в Югославия.

След завършване на училище Кнаус следва архитектура и дизайн в университета в Любляна, но зарязва учението след първата година. Започва работа като модел за модни къщи в Милано и Париж, а на 26-годишна възраст се мести в Ню Йорк.