Тези пациенти са с повишена кръвна захар, но нейното ниво не е толкова високо, колкото на хората, развили в пълна степен заболяването.

"Добре познаваме ползите от промяната на начина на живот, за да се предпазим от диабета. Но при пациентите е трудно те да сменят свое поведение, да не говорим за три или повече. Поради тази причина ние пожелахме да узнаем дали само умерените физически упражнения могат да бъдат от полза при преддиабетното състояние", твърди авторът на изследването Уилям Краус от университета "Дюк" в Северна Каролина, цитиран от БТА.

По време на проучването 150 души с предразположение към диабет били разделени в четири групи. От тестовете проличало, че могат да се постигнат 80 на сто от положителните ефекти при загуба на тегло, диета и упражнения, само с 12-километрово бързо ходене без високи натоварвания.

При бързия ход се наблюдавало 9 процентово подобрение при оралния глюкозно-толератен тест. Чрез него се установява как тялото преработва захарта и е индикатор за напредването на диабетното заболяване.