Малчуганите често се сдобиват с първия си таблет или игрова конзола на 8 години. На 10 години много подрастващи вече разполагат с лаптоп, пише БТА.

Проучването показва още, че повечето деца знаят как да включат телевизор на 4-годишна възраст - преди да са се научили да си връзват обувките или да карат велосипед. Подрастващите използват интернет още от 5-годишна възраст.

Същевременно проучването разкрива, че според 68 процента от родителите децата не трябва да разполагат с телефон, докато не навършат 9 години. Близо една трета от възрастните са на мнение, че подходящата възраст за първи телефон е 12 години. Седем процента от родителите са убедени, че потомците им не трябва да получават мобилно устройство до навършването на 15-годишна възраст.

Умението на децата да използват интернет и да боравят с мобилни устройства ги излага на риск, предупреждават експерти.

"Децата още от ранна възраст имат достъп до интернет. Мрежата им помага да изследват света и да се забавляват, но същевременно ги излага на риск от кибертормоз и педофили, както и да станат свидетели на материали със сексуално или насилствено съдържание. Това е смущаващ и потенциално опасен опит, какъвто едно дете не трябва да придобива. Важно е родителите да разговарят за опасностите, които ги дебнат от сайтове, приложения и игри, и да упражняват контрол", коментира говорителка на благотворителна организация за защита на децата NSPCC.