Тя приканва производителите да намалят захарта в храната, а началните училища да увеличат часовете по спорт.

Според здравни експерти взетите мерки могат да се окажат неефективни, ако властите не ограничат по някакъв начин рекламата на нездравословната храна, предназначена за децата, пише АП.

Британското население е едно от най-затлъстелите в Западна Европа. Според британските здравни служби около 62 процента от възрастното и 31 процента от децата на възраст от 2 до 15 години са затлъстели или са с наднормено тегло. Британското правителство настоява производителите да намалят съдържанието на захарта в киселите млека, бонбоните, десертите и хляба с 20 на сто до 2020 г.

Засега препоръката е само пожелателна, но властите ще предприемат и допълнителни мерки, ако целта не бъде постигната. Началните училища трябва да осигурят на децата минимум 60 минути физически упражнения дневно - 30 минути в клас или в гимнастическия салон и 30 минути извън училище.

Кабинетът също обяви въвеждането на "данък захар" върху газираните напитки, който ще стартира от 2018 година. Получените приходи ще бъдат използвани за развитието на спорта в училищата и за предлагането на здравословни закуски в учебните заведения.

Но според Парвин Кумар от научния борд на Британската медицинска асоциация, "невероятно разочароващо е" че правителствените планове не включват рестрикции върху рекламите на нездравословните храни и напитки, специално насочени към детската таргет група.
ИЗБРАНО