За пръв път от много години българинът ще прекара цяла седмица заедно с родителите си Цеца и Стефан Махлянови, пише в. "Борба".

Вижте снимки >>

Хора от селото разказаха, че въпреки славата и известността, Калоян си е същият - обикновено момче. Той не се големеел, разхождал се, сядал в центъра на селото и разговарял с хората за случващото се в Джулюница и в държавата.

Съселяните му обаче веднага забелязали, че сумистът очевидно се е подложил на диета, тъй като е отслабнал с най-малко 50-ина килограма.

Особено щастливи от гостуването си при баба и дядо са 4-годишният син на Котоошу – Кирил, и едногодишната му сестричка Мария, които сега могат да тичат на воля из двора и къщата на село и да си играят с домашните животни. Двете деца все още не могат да говорят на български език, но разбират, когато татко Калоян им говори на него.

Калоян Махлянов е в Япония вече 14 години. Възпитаник е на Спортното училище във Велико Търново, където завършва с профил борба. Като студент в Националната спортна академия решава да се пробва в сумото. На международен турнир е забелязан от японски агенти, които го харесват и го канят първо на лагер, а след това му предлагат да остане да се състезава.

В Япония българинът започва професионалната си кариера през 2002 г. и две години по-късно вече се състезава в най-високата категория. Преминава през ранговете комусуби, секиваке и достига до озеки (голям шампион) – втория най-висок ранг след йокодзуна (велик шампион).

Българинът е първият европеец и едва петият чужденец, получил този висок ранг. През май 2008 г. той влиза в историята на сумото като първия европеец, спечелил Купата на императора. Обявява оттеглянето си от състезателна дейност на 30 май 2014 г. и в момента учи за треньор.

През 2010 г. се жени за красивата японка Асако Андо. Двамата се запознават на летището в Нагоя, където Асако работи по онова време. След двегодишен съвместен живот на празника на влюбените 14 февруари 2010 г. те сключват брак, като сватбата, на която присъстват 600 гости, е обявена за едно от най-значимите събития в Япония за годината.