Това показва проучване, направено във Великобритания по поръчка на организацията "Баундлес", пише БТА.

Изследването разкрива, че 26-годишните обикновено губят в "празни занимания" 71 минути дневно. Това се равнява на 432 часа годишно или на 54 работни дни.

Хората от възрастовата група между 25 и 34 години признават, че прекарват 1 час и 34 минути дневно в социалните мрежи и 1 час и 26 минути в размяна на съобщения. Два часа и 20 минути на ден се прахосват в гледане на телевизия. Час и 37 минути се губи в сърфиране или пазаруване в интернет. Прахосаното в тези занимания време се равнява на 106 дни годишно.

След 35-годишна възраст хората започват да организират времето си по-добре. Във възрастовата група между 35 и 44 години признават, че прахосват 57 минути дневно. След 45-годишна възраст пропиляното време спада до 52 минути. И възрастните, и младите губят повече време от предшествениците си. В резултат на това семействата днес прекарват по-малко качествено време заедно, отколкото в миналото. Един на всеки четирима възрастни признава, че прекарва по-малко време с близките си, отколкото преди пет години. Една трета отдават това на професионалната си заетост. Една четвърт обаче не крият, че телевизията и цифровите устройства отвличат вниманието им.

Въпреки че интернет улеснява живота на съвременните хора, близо една трета от тях признават, че наличието му им създава усещането, че губят представа за реалността. Постоянното взиране в екраните на компютри или преносими устройства кара една пета от потребителите да се чувстват изморени, 15 процента - летаргични, а десет на сто - раздразнителни.

Любовният живот на съвременните хора също страда заради часовете, прекарани пред екрана или на дивана. Една четвърт от участниците в допитването признават, че биха искали да правят повече секс с партньора си, но не им остава време. Над една трета споделят, че искат да си намерят ново хоби, като например йога. Над 40 процента от анкетираните казват, че биха се посветили на четенето на книги, ако се сдобият с повече време, а една трета - на спорт.